Autun

Drie kwartiertjes rijden van de Moulin de Broaille ligt Autun, centrum van Bourgondische cultuur.

Te midden van bossen en ronde heuvels is Autun bij uitstek een stad van kunst en geschiedenis. Haar Gallo-Romeinse oorsprong en krachtige romaanse kunst geven deze toegangspoort naar de Morvan het gezicht van een tijdloze stad.

De stad is gesticht onder heerschappij van keizer Augustus en dankt aan hem haar oude naam Augustudonum. In het hedendaagse Autun vinden in de zomermaanden Gallo-Romeinse spelen plaats in het Romeins amfitheater, waarbij de tijden van Astérix en Obélix lijken te herleven. De stad is rijk aan overblijfselen uit de Romeinse tijd, waaronder een drietal poorten en een tempel, gewijd aan de god Janus.

In het hart van de stad staat de prachtige kathedraal. In de 12e eeuw ging de bouw van Saint Lazare gepaard met het optrekken van veel herenhuizen. Het timpaan van de kathedraal is een meesterwerk van romaanse kunst.
Omheen de kathedraal vele kleine steegjes , een genoegen voor de wandelaar met oog voor het verleden, maar ook voor de geneugten van deze tijd in de vorm van kleine restaurantjes en winkeltjes van allerlei gading. Vlakbij vindt u ook het Musée Rolin en de toren van het voormalig Ursulinenklooster.

Buiten de stad neem je de Rue de la Cascade naar La pierre de Couhard. Dit is een monument (in de vorm van een piramide) van een Romeinse begraafplaats. Je kan genieten van het uitzicht over de stad of je kan een fijne wandeling maken naar de de Cascade de Brisecou, een mooie waterval midden in het bos.
Vanaf de parkeerplaats aan de piramide kan je verder afdalen naar het dal en daar zijn twee mogelijkheden:

  • of je volgt de borden ‘Centre Ville’ en je keert terug naar het centrum
  • of je volgt de bordjes naar het Theatre romain d’Autun, dat in zijn oorspronkelijk staat 20.000 toeschouwers kon herbergen

Autun is ook een gezellige winkelstad met onder andere een overdekte winkelgalerij.

Fotogallerij