Beaune

Op een goed uurtje rijden van Issy L’Évèque ligt het stadje Beaune.

Dé trekpleister bij uitstek is het Hôtel-Dieu, een ziekenhuis dat in 1443 door de kanselier van Filips de Goede werd gesticht en vrijwel intact is gebleven. Het werd nog gebruikt als ziekenhuis tot 1971. Vooral de binnenplaats met geglazuurde dakpannen is schitterend.
Het is zeker de moeite waard om het Hospice, zoals het ziekenhuis ook wel eens genoemd wordt, te bezoeken. Bij de ingang krijg je een audiogids (verkrijgbaar in 10 talen waaronder ook Nederlands), zodat je bijna twee uur lang een deskundige uitleg krijgt over de geschiedenis van het hospitaal.
Binnen hangt het bekende veelluik ‘Het Laatste Oordeel’ van de Vlaamse kunstenaar Rogier van der Weyden (geboren als Roger de la Pasture).

Het gebied rond Beaune staat bekend om zijn wijnen en om zijn jaarlijkse wijnverkopen georganiseerd door de Hospices de Beaune. Deze organisatie werd gesticht in 1442 door Nicolas Rolin, kanselier van de Graaf van Bourgondië, en zijn vrouw. Dankzij giften in het verleden bezit deze organisatie wijngaarden in de beroemdste delen van de Bourgogne. Elk jaar vindt hier op de derde zondag van november een wijnveiling plaats, waarvan de opbrengst naar het hospitaal en andere goede doelen gaat. Dit evenement trekt wijnliefhebbers van over de hele wereld. In het centrum van Beaune zijn trouwens heel wat wijnkelders te vinden en daarom is een décente de cave een absolute aanrader voor al wie de stad bezoekt.

Fotogallerij