Bourbon-Lancy

Zuidwaarts en zo’n 20 minuutjes rijden van Issy-L’Éveque komen we in Bourbon-Lancy. Bourbon-Lancy afficheert zichzelf graag als ville d’eau, vanwege de geneeskrachtige wateren die uit de bodem borrelen. Bourbon-Lancy is een kuuroord.
Voor onvruchtbare vrouwen is het bronwater van 46°C tot 60°C wellicht een uitkomst. Catharina de Medici had er in ieder geval niet over te klagen: na een bezoek aan de bronnen werd ze gezegend met tien kinderen. Tegenwoordig wordt voor deze wonderbaarlijke werking geen reclame meer gemaakt. Wel zouden lijders aan hart- en vaatziekten en reumapatiënten er baat bij hebben.
De gerestaureerde 18e eeuwse gebouwen van het kuurcentrum liggen in een park buiten het centrum, waar zich ook het Hospice d’Aligre bevindt. In de bij dit ziekenhuis horende kapel staat een 17e eeuwse preekstoel met houtsnijwerk, die Lodewijk XIV schonk aan Elisabeth d’Aligre, de voormalige abdis van Saint-Cyr.

De historische wijk
De oude stad werd gebouwd in de Middeleeuwen aan de voet van het kasteel van de eerste heer van Bourbon. Vandaag blijft er een schilderachtige oude wijk met vakwerkhuizen en kleine steegjes over. Heel de wijk is in de zomer één bloemenpracht en is zeker voor de fotograaf een “must see” in de Bourgogne.
De toegang tot de historische oude wijk wordt gevormd door het Belfort. Dit was de oude hoofdpoort van de ommuurde stad in de Middeleeuwen.
Het houten huis in de wijk is ook een geklasseerd historisch monument. Het is een vakwerkhuis uit de 16e eeuw.

Fotogallerij