Chalon sur Soane

Is de geboortestad van Nicéphore Niepce, de uitvinder van de fotografie. Haar rivierhaven ligt aan de oorsprong van de belangrijke streekhandel. Het is een levendige stad met autovrije winkelstraten.

Gelegen op de kruising van Romeinse wegen en talrijke bevaarbare waterlopen werd Chalon-sur-Saône al in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad in Europa.
Chalon kent meerdere kunstvormen die elkaar niet in de weg staan.

Het museum Nicéphore Niepce ligt buiten de stad en is gewijd aan de geschiedenis en materialen van ‘het mechanische beeld’, experimenten van de uitvinder van de fotografie tot de meest moderne technologieën. Onder de vele tentoongestelde toestellen mag u de Daguerreotype beslist niet missen. Vergelijk deze met de kleine verborgen spioncameraatjes uit het einde van de 20ste eeuw!

Dominique Vivant Denon, eerste directeur van het Louvre, heeft zijn naam gegeven aan een museum met schilderijen van Italiaanse, Nederlandse en Franse kunstenaars uit de 15e, 18e en 19e eeuw.

In de 19e eeuw heeft het uitgraven van het Canal de Bourgogne en het Kanaal van de Rhône naar de Rijn gezorgd voor de ontwikkeling van de rivierhandel.
In 1839 heeft de familie Schneider in Le Creusot een fabriek gebouwd langs het Canal du Centre. De scheepswerven produceerden torpedojagers en onderzeeërs die langs de kaden lagen. Als stad van kunst en historie blijft Chalon herinneren aan haar industriële verleden.
De markt op het Place Saint-Vincent bouwt op vrijdag en zondag haar kleurrijke kramen op. De optochten en praalwagens van het carnaval zetten de middeleeuwse traditie voort van het ‘Fête des fous’. Tijdens het festival ‘Chalon dans la rue’ treden artiesten op in de hele stad

Fotogallerij