Guédelon

Het is misschien niet zo dichtbij, ongeveer 2 uur en half rijden van de Moulin de Broaille, maar het is zeker de trip waard. In Treigny, het hart van de Puisaye, in het departement de Yonne in de Bourgogne zijn een vijftigtal bouwlieden een enorme uitdaging aangegaan: ze bouwen een burcht met de technieken en materialen uit de middeleeuwen. De werkzaamheden werden in 1997 gestart en zullen zo’n 25 jaar duren.
De bouwplaats ging op 1 mei 1998 open voor het publiek.
Op een plek midden in de natuur, waar alle benodigde grondstoffen beschikbaar zijn voor de bouw, stenen, hout, leem, zand en klei, werken steenhouwers, metselaars, houthakkers, timmerlieden, een smid, dakpannenbakkers, voermannen en een touwslager dagelijks aan de burcht onder het toeziend oog van duizenden bezoekers. Geen elektriciteit, betonmolens, drilhamers of gesofistikeerde bouwkranen, alles gebeurt met zelfgemaakte materialen en constructies zoals die er waren tijdens de middeleeuwen.

Het voornaamste doel van dit avontuur bestaat uit het bestuderen van de verschillende bouwfasen. Iedere fase is een belevenis op zich.
Guédelon verwelkomt stagiaires, particulieren en studenten die aan dit project willen meewerken. Er is geen specifieke vaardigheid vereist, enkel een goede kennis van de Franse taal, goede wil, de bereidheid om iets te leren en enthousiasme voor het avontuur waarin de initiatiefnemers zich hebben gestort.
Guédelon is een experimentele archeologische bouwplaats, een soort openluchtlaboratorium. Hier wordt een bouwplaats gereconstrueerd zoals die er in het begin van de 13e eeuw zou hebben kunnen uitzien.
Voor een bezoek raden we wel aan om niet tijdens de middag aan te komen vermits iedereen dan ruim de tijd neemt om te lunchen en dan mis je natuurlijk het voornaamste, de werklieden bezig zien zoals dat eeuwen geleden gebeurde.

Fotogallerij